Az üzleti Instagram fiók elengedhetetlen minden B2C vállalkozás számára. 2016 második negyedévéhez képest 2018 második negyedévére az Instagram felhasználók száma a duplájára nőtt. Számokkal kifejezve 500 millió aktív felhasználóból hirtelen 1000 millió felhasználó lett. Mindemellett érdemes kihangsúlyozni, hogy a “nagytestvér” Facebook több mint 2000 millió aktív felhasználóval rendelkezik, kettejük közé a YouTube (1900 M), WhatsApp (1500 M) illetve a WeChat (1083 M) ékelődik. Továbbá a korábban említett időszakban a Facebook felhasználók száma is nőtt 500 millió felhasználóval – ahogy ez a Statista.com ábráin látható.

Megvizsgálva a hazai piacot hasonló számokat kapunk. Körülbelül 2 millió magyar aktív felhasználó Instagramon és 5-6 millió Facebookon. Ennek ellenére sokan beszélnek az Instagram felemelkedéséről és a Facebook hanyatlásáról. A trendek szerint a fiatalok körében a Facebook már nem annyira divatos, mint az ugyanazon cégcsoporthoz tartozó üzleti Instagram, ugyanakkor nem elhanyagolhatatlan.

Az eredményességért mindkét platformot aktívan kell használni (főként B2C ügyfelek esetében) és a megfelelő tartalmakkal kell operálni. Finomítani lehet persze, illetve a posztolási gyakoriság a célcsoport alapján is meghatározható. Mivel a Facebook esetében egy kiöregedő platformról beszélünk, ahol a felhasználók mindössze 24%-a 24 év alatti így például egy fesztiválszervező cégnek egyértelmű, hogy melyik felületet kell előnyben részesítenie.

Hasonló tendencia várható a jövőben is. Az Instagram felhasználók száma továbbra is szélsebesen fog növekedni, bár újabb „duplázást” azért nem várhatunk a következő két évben. A cégeknek oda kell figyelnie erre a platformra minőségi tartalmakkal, hiszen a célcsoportjuk is ezt várja el tőlük. Az Instagram Stories népszerűsége miatt vélhetően a vállalati belső influencerek is szerepet kapnak majd. Mindemellett úgy véljük, hogy egy harmadik szereplő is nagyobb szeletet fog kapni. Egyre több munkáltató és munkavállaló ismeri meg és kezdi aktívan használni a LinkedIn-t. Ugyan nem szabad összemosni a klasszikus értelembe vett közösségi média oldalakkal, de üzleti célokra tökéletesen megfelel. A LinkedIn-ről bővebben egy következő írásunkban olvashattok.